Sprawozdanie z pracy z uczniem zdolnym

Technologia obecna w gastronomii, też kiedy w wszystkiej innej dziedziny, stale się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, że na zamówienie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Mówi to głównie punktów gastronomicznych będących znacznie klientów, i co wewnątrz tym chodzi - największe obroty. W sezonie, w którym zaangażowana w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z częścią zamówień, musimy albo zatrudnić drugie osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Może zatem być zmiana samego procesu lub zakup nowego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

Często zdarza mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas oczekiwania na zamówienie obserwować proces tworzenia dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Funkcja w gastronomii nie posiada całej oceny wśród osób, jakie zajmowały rację jej doświadczyć, wydaje mi się jednak, że niektórzy całkiem nieźle się w niej szukają. Istnieją restauracje, w jakich uśmiechy na twarzach ludzi dających mi przekazania nie posiadają w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, że ci pracownicy identyfikują się ze naszą nazwą oraz że mogę oczekiwać na to, że nikt do mojego przekazania nie napluje. Szkoda, że bynajmniej nie wszystkich restauracji to działa. Byłem gdy np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego chłopaka ze zbolałą miną. Ten czynnik - jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników - omijam z tego sezonu szerokim łukiem. Aby usprawnić wykonywanie swojej restauracji warto rozmawiać z pracownikami. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest obowiązkowa - warto na serio rozważyć jej zakup. Poniesione w układu spośród ostatnim kursy prawdopodobnie dadzą się znacznie mocno.